O idei
Konferencji
Program Konferencji 18.11.2017 Prelegenci Program Warsztatów 19.11.2017 Cennik
i warunki uczestnictwa
Rejestracja Partnerzy Informacje organizacyjne

 

Podczas tegorocznej edycji ŚLĄSKIEJ JESIENI DIETOTERAPII najwyższy wymiar merytoryczny i praktyczny treści prezentowanych podczas Konferencji będzie możliwy dzięki obecności Naszych Prelegentów – wybitnych Ekspertów Naukowych i Praktyków zarazem w osobach:

 

Prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka – Glinianowicz

Specjalista chorób wewnętrznych i zdrowia publicznego, europejski specjalista leczenia otyłości.

Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Kierownik Zakładu Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Prof. Magdalena Olszanecka – Glinianowicz jest absolwentką Wydziału Lekarskiego w Katowicach Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach. W 2009 roku uzyskała stopień doktora habilitowanego, a w 2013 tytuł profesora nauk medycznych.

Obecnie kieruje Zakładem Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości w Katedrze Patofizjologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Od 2011 roku pełni również funkcję Prezesa Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz przedstawiciela Polski w  General Council Europejskiego i Światowego Towarzystwa Badań nad Otyłością (EASO i IASO).

Jest autorką lub współautorką ponad  150 artykułów opublikowanych w czasopismach krajowych i zagranicznych. Do jej zainteresowań naukowych należy m.in. udział czynników psychologicznych w patogenezie otyłości oraz wpływ hormonów tkanki tłuszczowej na powstawanie powikłań otyłości.

Od 1998 roku zajmuje się również leczeniem otyłości współpracując z dietetykiem, psychologiem, fizjoterapeutą i chirurgiem bariatrą.

 


Dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska

Lekarz chorób wewnętrznych i dietetyk kliniczny.

Kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Przez wiele lat pracowała na oddziale gastroenterologii i chorób wewnętrznych oraz naukowo w Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku (gdzie pracuje do dna dzisiejszego). Od kilkunastu lat zajmuje się żywieniem w różnych stanach klinicznych.

Wieloletni wykładowca na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Od 2009 roku koordynator programowy całego kierunku Dietetyka (studia stacjonarne i niestacjonarne I i II0). Jej praca naukowa koncentruje się wokół epidemiologii, patogenezy i leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych. Od 1998 roku prowadzi też Ośrodek Leczenia Otyłości i Chorób Dietozależnych w Białymstoku.

Jest V-ce Prezesem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, V-ce Prezesem Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości „Talia”, V-ce przewodniczącą Sekcji Dietetyki Lekarskiej przy POLSPEN, członkiem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego.

Jest autorką i współautorką ponad 300 publikacji krajowych i zagranicznych. Prowadziła liczne wykłady na konferencjach, warsztatach i szkoleniach z dietetyki klinicznej oraz leczenia otyłości. Ukończyła kursy z psychodietetyki. Od 2016 roku jest koordynatorem studiów podyplomowych z Psychodietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Ostatnio pracuje naukowo z alergiami pokarmowymi oraz dysbiozą u pacjentów otyłych, z depresją i/lub jelitem drażliwym. Zainteresowania naukowe to również nutrigenetyka. Hobby to podróże, sport i muzyka klasyczna.

 


Dr n. med. Anna Zmarzły

Specjalista chorób wewnętrznych. Kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego WSS im J. Gromkowskiego we Wrocławiu.

W codziennej pracy prowadzi chorych żywionych dojelitowo i pozajelitowo w warunkach szpitalnych i domowych. Zajmuje się leczeniem chorych z niedożywieniem i chorobami metabolicznymi, a także żywieniem człowieka w różnych stanach chorobowych.

Twórca i koordynator jedynego w Europie „Programu Niedożywienie”. Wykładowca akademicki, wykładowca licznych konferencji i kursów z zakresu Żywienia Klinicznego. 

W codziennej działalności społecznej  popularyzuje w mediach walkę z niedożywieniem szpitalnym i ambulatoryjnym.

 


 

Dr inż. Katarzyna Kowalcze

Dietetyk kliniczny (od 1990 roku), nauczyciel akademicki w Katedrze Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach oraz w Wydziale Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.

Absolwentka Wydziału Dietetyki Studium Medycznego w Poznaniu, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawie, gdzie ukończyła studia I°, II° i III °.
W pracy doktorskiej badała zjawisko insulinooporności oraz wpływ dietoterapii na poprawę parametrów biochemicznych i antropometrycznych w grupie osób z cukrzycą. Ponadto szczególnym zawodowym zainteresowaniem otacza pacjentów z chorobami tarczycy, w tym z chorobą Hashimoto, a także pacjentki z insulinoopornością i zespołem PCO.
Doświadczenie zawodowe zdobyte w trakcie 22 letniej pracy w wysokospecjalistycznej klinice szpitala MSW w Warszawie pozwala na wdrażanie najbardziej skomplikowanych zaleceń dietetycznych w najprostszy z możliwych sposobów. Członek zespołu redakcyjnego miesięcznika „Diabetyk”, autorka broszur edukacyjnych dla pacjentów: „Alergie pokarmowe i krzyżowe”, „Tabele wymienników węglowodanowych dla osób z cukrzycą”. Od wielu lat pracuje jako edukator diabetologiczny, certyfikowany przez Healthy Interactions i International Diabetes Federation.

Dodatkowym aspektem aktywności zawodowej jest prowadzenie wykładów, szkoleń, warsztatów i seminariów z zakresu dietetyki i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych a także realizacja projektu Miasta Stołecznego Warszawy „Zdrowy Uczeń” dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalistów i licealistów. Także w ramach projektu Miasta Stołecznego Warszawy realizowane są wykłady w szkole rodzenia dotyczące zasad dietoterapii w okresie ciąży, ale także kobiet karmiących. Dewiza zawodowa: Nie ma diety cud, ale jest skuteczna dietoterapia.
Członek towarzystw naukowych: Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 


Mgr Irena Mańkiewicz – Żurawska

Dietetyk kliniczny.  Od 2000r. zatrudniona jako dietetyk koordynator w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Opiekun praktyk studenckich z dietetyki.

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego  w Katowicach.

Specjalizuje się w postępowaniu żywieniowym podczas leczenia  dzieci i młodzieży z chorobami nowotworowymi, po operacjach  bariatrycznych. Członek zespołu ds. żywienia dojelitowego i pozajelitowego. Prowadzi edukację żywieniową dzieci i młodzieży z rozpoznaną cukrzycą typu 1. Szczególną uwagę zwraca na zapobieganie chorobom dietozależnym. Wierzy, że pierwsze 1000 dni życia dziecka to wyjątkowy okres, który ma wpływ na zdrowie  dorosłego człowieka.

 

 


Mgr Anna Kotylak

Dietetyk kliniczny. Główny dietetyk I Kliniki Chemioterapii i Radioterapii Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Gliwicach.

Absolwentka studiów magisterskich Śląskiego Uniwersytety Medycznego w Katowicach na kierunku dietetyka.

Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz sekcji Onkologii Klinicznej. Aktualnie pełni funkcję głównego dietetyka na I Klinice Chemioterapii i Radioterapii w Centrum Onkologii – Instytut w Gliwicach. Swoją pracę zawodową koncentruje wokół żywienia w chorobie nowotworowej, szczególnie w dietoterapii nowotworów głowy i szyi. Uczestniczka licznych szkoleń i konferencji poświęconych żywieniu chorych onkologicznych oraz niedożywieniu. Obecnie kontynuuje edukację na studiach podyplomowych „Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna” na Collegium Medicum UJ.

 

 

 


 

Mgr Małgorzata Słoma

Dietetyk kliniczny, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego pełniąca funkcję eksperta ds. żywienia w Fundacji Insulinooporność – zdrowia dieta i zdrowe życie.

Wykładowca akademicki, prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych, współautor publikacji naukowych z zakresu żywienia. Temat jej pracy doktorskiej koncentruje się na problemie insulinooporności u kobiet. Na co dzień pełni funkcję dietetyka klinicznego w Poradni Zaburzeń Metabolicznych i Leczenia Otyłości, gdzie specjalizuje się głównie w leczeniu insulinooporności, chorób autoimmunologicznych oraz PCOS.

 

 

 


Mgr Magdalena Maciejewska – Cebulak

Dietetyk kliniczny, psycholog kliniczny. Doktorantka w Klinice Onkologii i Radioterapii w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym

Absolwentka Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Tematykę swojej pracy doktorskiej poświęciła pacjentkom chorym na raka piersi oraz analizie kompozycji ciała w trakcie oraz po zakończonym leczeniu onkologicznym. Ponadto współpracuje z Fundacją „omealife rak piersi nie ogranicza” oraz zajmuje się poradnictwem żywieniowym dla pacjentek Breast Unit Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego.

Opieką dietetyczną obejmuje nie tylko pacjentki chore na raka piersi. Dzięki współpracy z poradniami onkologicznymi oraz Kliniką Chirurgii Onkologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym, zdobyła doświadczenie z pacjentami chorymi na raka borykającymi się z problemem niedożywienia oraz dysfunkcji przewodu pokarmowego. Prowadzi również prywatną poradnię dietetyczną, wspomagając żywieniowo m.in. pacjentów onkologicznych oraz otyłych, cierpiących na zaburzenia metaboliczne.

W pracy zawodowej szczególnie cenne jest dla niej doświadczenie jako edukatora, wykładowcy oraz szkoleniowca. Poza wykładami na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym (m.in. z zakresu żywienia w chorobie nowotworowej dla studentów dietetyki), prowadzi również szkolenia dla dietetyków: „Pacjent onkologiczny w gabinecie dietetyka” oraz dla pacjentów. Prowadzi również specjalistyczny funpage na facebooku „Dietetyk Onkologiczny” w celu uświadamiania pacjentów chorujących na nowotwory oraz ich rodzin o znaczeniu odpowiedniego odżywiania w trakcie terapii onkologicznej.