O idei Program
Warsztatów 
Cennik i warunki
uczestnictwa
Rejestracja Informacje
organizacyjne

ŚLĄSKA WIOSNA DIETOTERAPII 2018 Warsztatowo

Katowice, 9-10.06.2018

Kompleks Konferencyjny, ul. Jordana 18

TEMAT: Zaburzenia gospodarki węglowodanowo-insulinowej – praktyczna dietoterapia.

Szanowni Państwo!

Śląska Wiosna Dietoterapii 2018 w nowej odsłonie – Warsztatowo! Wsłuchując się w Państwa sugestie, potrzeby i opinie  postanowiliśmy przearanżować wiosenną edycję naszej Konferencji. Oto ona! Dwa pełne dni będą poświęcone jednemu tematowi z obszaru praktycznej dietoterapii i odbędą się w konwencji warsztatowej. Natomiast edycja jesienna pozostaje w ujęciu konferencyjnym, czyli pierwszego dnia – choroby dietozależne i dietoterapia okiem lekarza i dietetyka, a drugiego dnia – warsztaty rozszerzające wybrane tematy z konferencji.

A teraz WIOSNA 2018 – w dniach 9-10 czerwca, jak zwykle w Katowicach, temat przewodni: Zaburzenia gospodarki węglowodanowo-insulinowej – praktyczna dietoterapia.

Przed nami dwa pełne dni warsztatów poruszających praktyczne aspekty pracy z pacjentami z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej. Wierzymy, że takie całościowe ujęcie tego tematu pozwoli Państwu rozszerzyć i umocnić swoją wiedzę i umiejętności w skutecznej pracy z takimi pacjentami. Niezmiennie podwalinami dla Śląskiej Wiosny Dietoterapii 2018 stanowi wiedza z zakresu dietoterapii i jej synergii z farmakoterapią. Wiedza poparta badaniami klinicznymi, danymi naukowymi i doświadczeniem klinicznym. 

Życzymy Państwu i sobie, aby nowa formuła naszego wiosennego spotkania spełniła Państwa oczekiwania oraz stała się prawdziwym forum dla wymiany najnowszej wiedzy opartej na zasadach evidence based oraz doświadczeń praktycznych z obszaru terapii chorób dietozależnych wynikających z zaburzeń gospodarki węglowodanowo-insulinowej.

 

Z wyrazami szacunku,

Zespół Ekspert Edu

PROGRAM WARSZTATÓW:

Dzień nr 1: 9.06.2018, GODZ. 9.45 – 17.30

  1. Zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
  2. Propozycja nowej klasyfikacji typów cukrzycy i co z tego wynika (Groop L. et al, Novel subgroups of adult-onset diabetes and their association with outcomes: a data-driven cluster analysis of six variables, The Lancet Diab&Endoc 2018)
  3. Diagnostyka insulinooporności  – metody pośrednie i bezpośrednie, ich praktyczne znaczenie dla dietetyka i lekarza.
  4. Insulinooporność – zaburzenie metaboliczne o wielu „twarzach”– etiopatogeneza i implikacje metaboliczne.
  5. Insulinooporność przedreceptorowa, receptorowa, postreceptorowa a różnicowanie zaleceń terapeutycznych.
  6. Hipoteza insulinooporności w OUN.
  7. Insulinooporność „wątrobowa” w kontekście dietoterapii.
  8. Rola hormonów trzustki w regulacji metabolizmu węglowodanów.
  9. Czynniki przyczyniające się do rozwoju insulinooporności wraz z wiekiem.
  10. Regulacja ośrodków głodu i sytości a poziom glukozy we krwi.
  11. Test OGGT i „krzywa insulinowa” – interpretacja wyników na przykładach.
  12. Rola indeksu i ładunku glikemicznego, indeksu fruktozowego i indeksu insulinowego.
  13. Masa ciała a cukrzyca i insulinooporność. Poziom insuliny a apetyt.
  14. Poziom insuliny a masa ciała.
  15. Jak planować dietę redukującą nadmierną masę ciała w zaburzeniach gospodarki węglowodanowo-insulinowej.
  16. Modele dietoterapeutyczne rekomendowane przez towarzystwa naukowe.
  17. Możliwości zastosowania diet low carb, high carb, vege, paleo w zaburzeniach gospodarki węglowodanowo – insulinowej. Przegląd badań naukowych.
  18. Zaburzenia gospodarki węglowodanowo- insulinowej – jak modyfikować dietę
    w hipoglikemii reaktywnej, hiperinsulinemii na czczo, hiperinsulinemii poposiłkowej, nieprawidłowej tolerancji glukozy, cukrzycy, cukrzycy ciężarnych – CASE STUDY.

Warsztaty w dniu pierwszym odbędą się w godz. 9.45 – 17.30. W trakcie ich trwania zaplanowane są 2 przerwy kawowe oraz lunch.

Dzień nr 2: 10.06.2018, GODZ. 9.00 – 16.00

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Terapia behawioralna.
  2. Czynniki wpływające na glikemię poposiłkową.
  3. Farmakokinetyka i farmakodynamika insulin a wchłanianie posiłków.
  4. Matematyka w diecie – wymienniki węglowodanowe, białkowe, tłuszczowe, białkowo-tłuszczowe.
  5. Zalecenia żywieniowe w różnych modelach terapeutycznych – doustne leki hipoglikemizujące, mieszanki insulinowe, analogi insulin, osobiste pompy insulinowe.
  6. Bolusy zwykłe (normal), przedłużone (square), złożone (dual).
  7. Kalkulatory bolusów w osobistych pompach insulinowych.
  8. Liczenie wymienników w praktyce.
  9. Alternatywne sposoby obliczania dawek insuliny na posiłek – koncepcja kaloryczna.
  10. CASE STUDY – analiza wywiadów żywieniowych i wyników badań pacjentów
    z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej. Ustalanie strategii żywieniowej i zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Warsztaty w dniu drugim odbędą się w godz. 9.00 – 16.00. W trakcie ich trwania zaplanowana jest przerwa kawowa oraz lunch.

WSZYSCY UCZESTNICY WARSZTATÓW OTRZYMAJĄ MATERIAŁY SZKOLENIOWE ORAZ CERTYFIKAT POTWIERDZAJĄCY UCZESTNICTWO W WARSZTATACH.

PROWADZĄCY WARSZTATY: Dr inż. Katarzyna Kowalcze

Katarzyna Kowalcze – dietetyk kliniczny (od 1990 roku), nauczyciel akademicki w Katedrze Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach oraz w Wydziale Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Absolwentka Wydziału Dietetyki Studium Medycznego w Poznaniu, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawie, gdzie ukończyła studia I°, II° i III °.
W pracy doktorskiej badała zjawisko insulinooporności oraz wpływ dietoterapii na poprawę parametrów biochemicznych i antropometrycznych w grupie osób z cukrzycą. Ponadto szczególnym zawodowym zainteresowaniem otacza pacjentów z chorobami tarczycy, w tym z chorobą Hashimoto, a także pacjentki z insulinoopornością i zespołem PCO. Doświadczenie zawodowe zdobyte w trakcie 22 letniej pracy w wysokospecjalistycznej klinice szpitala MSW w Warszawie pozwala na wdrażanie najbardziej skomplikowanych zaleceń dietetycznych w najprostszy z możliwych sposobów. Członek zespołu redakcyjnego miesięcznika „Diabetyk”, autorka broszur edukacyjnych dla pacjentów: „Alergie pokarmowe i krzyżowe”, „Tabele wymienników węglowodanowych dla osób z cukrzycą”. Od wielu lat pracuje jako edukator diabetologiczny, certyfikowany przez Healthy Interactions i International Diabetes Federation. Dodatkowym aspektem aktywności zawodowej jest prowadzenie wykładów, szkoleń, warsztatów i seminariów z zakresu dietetyki i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dewiza zawodowa: Nie ma diety cud, ale jest skuteczna dietoterapia.