O idei Konferencji Program Konferencji 3.06.2017 Prelegenci Program Warsztatów 4.06.2017 Cennik
i warunki uczestnictwa
Rejestracja Partnerzy Informacje organizacyjne

Szanowni Państwo!

Przygotowaliśmy dla Państwa rozszerzoną formułę Konferencji, w postaci Warsztatów Praktycznych. Warsztaty odbędą się w dn. 4.06.2017 w godz. 9.00 – 13.30.

Uczestnictwo w Warsztatach jest dla Państwa możliwością poszerzenia wiedzy i umiejętności praktycznych w wybranych przez nas tematach prezentowanych  przez naszych Prelegentów podczas Konferencji Śląska Wiosna Dietoterapii 2017. Warsztaty skierowane są do Uczestników Konferencji Naukowej Śląska Wiosna Dietoterapii 2017.

Równolegle odbędą się 2 Warsztaty Praktyczne. W trosce o efektywność przeprowadzanych Warsztatów odbędą się one w grupach max. 20-osobowych. co oznacza, że liczba miejsc jest ograniczona. Możliwe jest uczestnictwo w jednym z wybranych Warsztatów. O uczestnictwie w Warsztatach decyduje kolejność wpłat. Wszystkie informacje dotyczące warunków uczestnictwa znajdziecie Państwo TUTAJ.

 

WARSZTATY ODBĘDĄ SIĘ W GODZ. 09.00 – 13.30 – SALA 2.24 I 2.25
przerwa kawowa 11.00 – 11.30

 

TEMATYKA I AGENDA WARSZTATÓW:

 

WARSZTAT NR 1: Praktyczne aspekty dietoterapii u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi i endokrynologicznymi.

AGENDA WARSZTATÓW:

  1. Droga metaboliczna od otyłości do insulinooporności. 
  2. Współtowarzyszenie zaburzeń metabolicznych i endokrynologicznych.
  3. Fizjologiczny profil insulinemii a stany zaburzonego metabolizmu.
  4. Diagnostyka zbędna i niezbędna.
  5. Dietoterapia  kontra diety „cud” w chorobach tarczycy i insulinooporności.
  6. Składniki diety – ile komu czego? i dlaczego?
  7. Case study – przychodzi pacjent do dietetyka i pyta: ”co mogę jeść, by schudnąć?”
  8. Pytania do Eksperta.

WARSZTAT poprowadzi dr inż. Katarzyna Kowalcze.

Katarzyna Kowalcze – dietetyk kliniczny (od 1990 roku), nauczyciel akademicki w Katedrze Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach oraz w Wydziale Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Absolwentka Wydziału Dietetyki Studium Medycznego w Poznaniu, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawie, gdzie ukończyła studia I°, II° i III °.
W pracy doktorskiej badała zjawisko insulinooporności oraz wpływ dietoterapii na poprawę parametrów biochemicznych i antropometrycznych w grupie osób z cukrzycą. Ponadto szczególnym zawodowym zainteresowaniem otacza pacjentów z chorobami tarczycy, w tym z chorobą Hashimoto, a także pacjentki z insulinoopornością i zespołem PCO. Doświadczenie zawodowe zdobyte w trakcie 22 letniej pracy w wysokospecjalistycznej klinice szpitala MSW w Warszawie pozwala na wdrażanie najbardziej skomplikowanych zaleceń dietetycznych w najprostszy z możliwych sposobów. Członek zespołu redakcyjnego miesięcznika „Diabetyk”, autorka broszur edukacyjnych dla pacjentów: „Alergie pokarmowe i krzyżowe”, „Tabele wymienników węglowodanowych dla osób z cukrzycą”. Od wielu lat pracuje jako edukator diabetologiczny, certyfikowany przez Healthy Interactions i International Diabetes Federation. Dodatkowym aspektem aktywności zawodowej jest prowadzenie wykładów, szkoleń, warsztatów i seminariów z zakresu dietetyki i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dewiza zawodowa: Nie ma diety cud, ale jest skuteczna dietoterapia.


WARSZTAT NR 2: Psychodietetyka w praktyce – gotowość do zmiany, jak motywować klienta na różnych etapach terapii?

AGENDA WARSZTATÓW:

  1. Czy u wszystkich pacjentów możemy stosować taką samą procedurę motywowania w trakcie odchudzania bądź zmiany nawyków żywieniowych?
  2. Etapy przygotowania do podjęcia zmiany.
  3. Identyfikacja poszczególnych faz zmiany zachowania według modelu TTM.
  4. Metody interwencji psychologicznych i techniki motywacji w poszczególnych etapach zmian zdrowotno-żywieniowych.
  5. Jak zdiagnozować w jakiej fazie zmiany zdrowotnej znajduje się pacjent?
  6. Na czym polega praca w duchu Dialogu Motywującego? Praktyczne aspekty wzmacniania motywacji wewnętrznej i trwałego wpływu na zmianę zachowania.
  7. Jak mimo roli eksperta być wsparciem i dodatkową siłą napędową do zmiany?
  8. Komunikacja w gabinecie specjalisty. Pozytywny język zmiany – jak go stosować?

WARSZTAT poprowadzi mgr Anna Piotrowska.

 

Anna Piotrowska – mgr psychologii, psychodietetyk, specjalista ds. żywienia, ale przede wszystkim fanka holistycznego podejścia do zdrowego stylu życia i diety. Właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow by Ania, współautorka bloga poświęconego zdrowemu stylowi życia dbamocud.pl i autorka  projektu “80 dni dookoła zdrowia”, a także E-kursów “Psychologia dla dietetyka” oraz “Zarządzanie stresem w zdrowiu”. Współpracuje szkoleniowo z portalem Psychologia w Polsce, a także regularnie publikuje artykuły eksperckie z zakresu psychodietetyki w Magazynie Psychologicznym Bang!.

 

 

 

 


 

PROGRAM KONFERENCJI – TUTAJ

WARUNKI UCZESTNICTWA – TUTAJ

REJESTRACJA – TUTAJ