O idei   Konferencji Program Konferencji 18.11.2017 Prelegenci Program Warsztatów 19.11.2017 Cennik
i warunki uczestnictwa
Rejestracja Partnerzy Informacje organizacyjne

 

Szanowni Państwo!

Przygotowaliśmy dla Państwa rozszerzoną formułę Konferencji, w postaci Warsztatów Praktycznych. Warsztaty odbędą się w dn. 19.11.2017 w godz. 9.00 – 14.00.

Uczestnictwo w Warsztatach jest dla Państwa możliwością poszerzenia wiedzy i umiejętności praktycznych w wybranych przez nas tematach prezentowanych  przez naszych Prelegentów podczas Konferencji Jesień Wiosna Dietoterapii 2017. Warsztaty skierowane są do Uczestników Konferencji Naukowej Śląska Jesień Dietoterapii 2017.

Równolegle odbędą się 2 Warsztaty Praktyczne. W trosce o efektywność przeprowadzanych Warsztatów odbędą się one w grupach max. 20-osobowych. co oznacza, że liczba miejsc jest ograniczona. Możliwe jest uczestnictwo w jednym z wybranych Warsztatów. O uczestnictwie w Warsztatach decyduje kolejność wpłat. Wszystkie informacje dotyczące warunków uczestnictwa znajdziecie Państwo TUTAJ.

 

WARSZTATY ODBĘDĄ SIĘ W GODZ. 09.00 – 14.00
przerwa kawowa 11.00 – 11.30

 

TEMATYKA I AGENDA WARSZTATÓW:

 

WARSZTAT NR 1: Praktyczne aspekty dietoterapii u pacjentów nefrologicznych.

AGENDA WARSZTATÓW:

  1. Etiologia chorób nerek a różnorodność zaleceń dietoterapeutycznych.
  2. Zakres badań niezbędnych vs badania zbędne.
  3. Interpretacja wyników badań „nerkowych”.
  4. Współwystępowanie zaburzeń metabolicznych.
  5. „Dieta nerkowa” – czy istnieje? Fakty i mity.
  6. Zasadność stosowania i założenia diet nisko- i wysokobiałkowych.
  7. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z nefropatią, zespołem nerczycowym.
  8. Pacjent dializowany – odmienność zaleceń żywieniowych w zależności od  metody leczenia nerkozastępczego.
  9. Składniki diety – ile komu czego? i dlaczego?
  10. Produkty PKU.
  11. Case study – pacjent nefrologiczny w gabinecie dietetyka.

WARSZTAT poprowadzi Dr inż. Katarzyna Kowalcze.

Katarzyna Kowalcze – dietetyk kliniczny (od 1990 roku), nauczyciel akademicki w Katedrze Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach oraz w Wydziale Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Absolwentka Wydziału Dietetyki Studium Medycznego w Poznaniu, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawie, gdzie ukończyła studia I°, II° i III °.
W pracy doktorskiej badała zjawisko insulinooporności oraz wpływ dietoterapii na poprawę parametrów biochemicznych i antropometrycznych w grupie osób z cukrzycą. Ponadto szczególnym zawodowym zainteresowaniem otacza pacjentów z chorobami tarczycy, w tym z chorobą Hashimoto, a także pacjentki z insulinoopornością i zespołem PCO. Doświadczenie zawodowe zdobyte w trakcie 22 letniej pracy w wysokospecjalistycznej klinice szpitala MSW w Warszawie pozwala na wdrażanie najbardziej skomplikowanych zaleceń dietetycznych w najprostszy z możliwych sposobów. Członek zespołu redakcyjnego miesięcznika „Diabetyk”, autorka broszur edukacyjnych dla pacjentów: „Alergie pokarmowe i krzyżowe”, „Tabele wymienników węglowodanowych dla osób z cukrzycą”. Od wielu lat pracuje jako edukator diabetologiczny, certyfikowany przez Healthy Interactions i International Diabetes Federation. Dodatkowym aspektem aktywności zawodowej jest prowadzenie wykładów, szkoleń, warsztatów i seminariów z zakresu dietetyki i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dewiza zawodowa: Nie ma diety cud, ale jest skuteczna dietoterapia.


WARSZTAT NR 2: Praktyczne aspekty dietoterapii u pacjentów onkologicznych.

AGENDA WARSZTATÓW:

  1. Niedożywienie u pacjenta onkologicznego:
  • niedożywienie i kacheksja nowotworowa
  • wskaźniki odżywienia – identyfikacja chorych niedożywionych
  • interwencja dietetyczna u pacjenta niedożywionego
  1. Żywienie kliniczne w poszczególnych typach nowotworów złośliwych:
  • nowotwory głowy i szyi
  • nowotwory przewodu pokarmowego
  • nowotwory ginekologiczne
  • inne
  1. Dietoterapia po przebytej operacji chirurgicznej. 
  2. Działania niepożądane podczas leczenia onkologicznego. Jak sobie z nimi radzić?
  • nudności i wymioty
  • brak apetytu
  • zaparcia i biegunki
  • kserostomia
  • dysfagia
  1. Fakty i mity. Najczęściej popełniane błędy – jak ich unikać i jakie skutki mogą wywołać? 
  2. Suplementy stosowane w onkologii.

WARSZTAT poprowadzi Mgr Anna Kotylak.

Anna Kotylak – dietetyk kliniczny, aktualnie pełni funkcję głównego dietetyka na I Klinice Chemioterapii i Radioterapii w Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Gliwicach.

Absolwentka studiów magisterskich Śląskiego Uniwersytety Medycznego w Katowicach na kierunku dietetyka. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz sekcji Onkologii Klinicznej. Swoją pracę zawodową koncentruje wokół żywienia w chorobie nowotworowej, szczególnie w dietoterapii nowotworów głowy i szyi. Uczestniczka licznych szkoleń i konferencji poświęconych żywieniu chorych onkologicznych oraz niedożywieniu. Obecnie kontynuuje edukację na studiach podyplomowych „Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna” na Collegium Medicum UJ.