ŚLĄSKA WIOSNA DIETOTERAPII WAKACYJNE WARSZTATY

KRAKÓW, 28-29.07.2018

TEMAT: Zaburzenia gospodarki węglowodanowo-insulinowej – praktyczna dietoterapia.

PROGRAM WARSZTATÓW:

Dzień nr 1: 28.07.2018, GODZ. 9.00 – 17.00

  1. Zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
  2. Diagnostyka insulinooporności  – metody pośrednie i bezpośrednie, ich praktyczne znaczenie dla dietetyka i lekarza.
  3. OGTT, HOMA, QUICKI, „krzywa insulinowa”, „test kanapkowy”- przydatność w praktyce dietetyka.
  4. Insulinooporność – zaburzenie metaboliczne o wielu „twarzach”– etiopatogeneza i implikacje metaboliczne.
  5. Insulinooporność przedreceptorowa, receptorowa, postreceptorowa a różnicowanie zaleceń terapeutycznych.
  6. Hipoteza insulinooporności w OUN.
  7. Insulinooporność „wątrobowa” w kontekście dietoterapii.
  8. Rola hormonów trzustki w regulacji metabolizmu węglowodanów.
  9. Czynniki przyczyniające się do rozwoju insulinooporności wraz z wiekiem.
  10. Regulacja ośrodków głodu i sytości a poziom glukozy we krwi.
  11. Czynniki wpływające na glikemię poposiłkową.
  12. Rola indeksu i ładunku glikemicznego, indeksu fruktozowego i indeksu insulinowego.
  13. Masa ciała a cukrzyca i insulinooporność. Poziom insuliny a apetyt.
  14. Insulina a masa ciała.
  15. Modele dietoterapeutyczne rekomendowane przez towarzystwa naukowe.
  16. Możliwości zastosowania diet low carb, high carb, vege, paleo w zaburzeniach gospodarki węglowodanowo – insulinowej. Przegląd badań naukowych.
  17. Test OGGT i „krzywa insulinowa” – interpretacja wyników na przykładach.
  18. Zaburzenia gospodarki węglowodanowo- insulinowej – jak modyfikować dietę-analiza case study:
    – hipoglikemia reaktywna
    – hiperinsulinemia na czczo
    – hiperinsulinemia poposiłkowa
    – ciężarna z cukrzycą

Dzień nr 2: 29.07.2018, GODZ. 9.00 – 15.00

  1. Propozycja nowej klasyfikacji typów cukrzycy i co z tego wynika
  2. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Terapia behawioralna.
  3. Farmakokinetyka i farmakodynamika insulin a wchłanianie posiłków.
  4. Matematyka w diecie – wymienniki węglowodanowe, białkowe, tłuszczowe, białkowo-tłuszczowe.
  5. CASE STUDY – analiza wywiadów żywieniowych i wyników badań pacjentów
    z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej.
  6. Ustalanie strategii żywieniowej i zapotrzebowania na składniki odżywcze.
  7. Praktyczne planowanie diety DASH i śródziemnomorskiej w omawianych CASE STUDY – praca w grupach.

PROWADZĄCY WARSZTATY: DR INŻ. KATARZYNA KOWALCZE

Katarzyna Kowalcze – dietetyk kliniczny (od 1990 roku), nauczyciel akademicki w Katedrze Dietetyki i Oceny Żywności Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo Humanistycznego w Siedlcach oraz w Wydziale Nauk o Zdrowiu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Absolwentka Wydziału Dietetyki Studium Medycznego w Poznaniu, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawie, gdzie ukończyła studia I°, II° i III °.
W pracy doktorskiej badała zjawisko insulinooporności oraz wpływ dietoterapii na poprawę parametrów biochemicznych i antropometrycznych w grupie osób z cukrzycą. Ponadto szczególnym zawodowym zainteresowaniem otacza pacjentów z chorobami tarczycy, w tym z chorobą Hashimoto, a także pacjentki z insulinoopornością i zespołem PCO. Doświadczenie zawodowe zdobyte w trakcie 22 letniej pracy w wysokospecjalistycznej klinice szpitala MSW w Warszawie pozwala na wdrażanie najbardziej skomplikowanych zaleceń dietetycznych w najprostszy z możliwych sposobów. Członek zespołu redakcyjnego miesięcznika „Diabetyk”, autorka broszur edukacyjnych dla pacjentów: „Alergie pokarmowe i krzyżowe”, „Tabele wymienników węglowodanowych dla osób z cukrzycą”. Od wielu lat pracuje jako edukator diabetologiczny, certyfikowany przez Healthy Interactions i International Diabetes Federation. Dodatkowym aspektem aktywności zawodowej jest prowadzenie wykładów, szkoleń, warsztatów i seminariów z zakresu dietetyki i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dewiza zawodowa: Nie ma diety cud, ale jest skuteczna dietoterapia.

ŚLĄSKA WIOSNA DIETOTERAPII 2018 Warsztaty Wakacyjne Kraków
– CENNIK I WARUNKI UCZESTNICTWA:

  • Zgłoszenie uczestnictwa poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego i zaakceptowaniu regulaminu. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny na stronie www.ekspertedu.pl w zakładce ZGŁOSZENIA
  • Uiszczenie opłaty w wysokości i terminie podanym przez Organizatora.

Uwaga! W przypadku większej liczby uczestników aniżeli ilość przewidzianych miejsc o zakwalifikowaniu na Warsztaty decyduje kolejność wpłat, a nie kolejność rejestracji.

  • KAŻDY UCZESTNIK OTRZYMA CERTYFIKAT UCZESTNICTWA oraz DRUKOWANE MATERIAŁY SZKOLENIOWE.

 

KOSZT UCZESTNICTWA – 2 dniowe warsztaty w terminie 28-29.07.2018:

Opłaty dla uczestników:

  1. 339,00 zł – przy rejestracji do 10.07.2018, opłata w terminie 3 dni od otrzymania potwierdzenia od Organizatora
  2. 369,00 zł – przy rejestracji do 17.07.2018, opłata w terminie 3 dni od otrzymania potwierdzenia od Organizatora
  3. 399,00 zł – przy rejestracji do 24.07.2018, opłata w terminie 3 dni od otrzymania potwierdzenia od Organizatora

Cena warsztatów uwzględnia materiały szkoleniowe, przerwy kawowe oraz lunch.

Miejsce warsztatów zostanie podane wkrótce (lokalizacja – Kraków Centrum, w pobliżu Dworca PKP).

REJESTRACJA – KLIKNIJ TUTAJ

UWAGA!

  • Ze względu na efektywność Warsztatów, liczba miejsc na Warsztatach jest ograniczona- decyduje kolejność wpłat! Jeśli posiadasz kod promocyjny wpisz go w formularzu rejestracyjnym. Promocje nie łączą się ze sobą.
  • Organizator zastrzega sobie prawo odwołania warsztatów lub zmianę ich terminu z powodu przyczyn od niego niezależnych lub braku wystarczającej liczby chętnych.

Opłatę należy uiścić na rachunek bankowy nr:

50 1560 1108 0000 9060 0018 3007

Dane do przelewu: Dieta Pozytywnie Aneta Żebrowska, ul. Płochy 4/42, 40-755 Katowice

W tytule przelewu prosimy podać: imię i nazwisko – Śląska Wiosna Dietoterapii Kraków (np. Jan Nowak – Śląska Wiosna Dietoterapii Kraków).

Opłatę za Warsztaty należy przesłać na konto Organizatora w terminie 7 dni od momentu otrzymania od Organizatora potwierdzenia zgłoszenia udziału w Warsztatach. Nie będzie możliwości wnoszenia opłaty u Organizatora w dniu Warsztatów. Organizator wystawi fakturę za udział w Warsztatch, dane do faktury należy podać podczas rejestracji. Faktury zostaną przesłane drogą mailową po zaksięgowaniu wpłaty.

Przypominamy, że ze względu na ograniczoną liczbę miejsc o zakwalifikowaniu do udziału w Warsztatach decyduje kolejność wpłat, a nie kolejność zgłoszeń. 
W przypadku braku otrzymania wiadomości zwrotnej prosimy również o sprawdzenie skrzynki SPAM Państwa konta e-mail.

Pytania prosimy kierować na adres mailowy: konferencje@ekspertedu.pl  

tel. +48 600 850 210 – Artur

tel. +48 668 321 803 – Aneta

W przypadku rejestracji po wyczerpaniu limitu miejsc otrzymają Państwo bezpośrednio po niej stosowną informację na wskazany w zgłoszeniu adres e-mail.

Organizator (Projekt Ekspert Edu):

Dieta Pozytywnie Aneta Żebrowska

ul. Płochy 4/42, 40-755 Katowice