JAK CZYTAĆ ETYKIETY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, BY ODŻYWIAĆ SIĘ ZDROWO? ZAKUPY, STYL ŻYCIA, ZDROWIE  – ŚWIADOMY WYBÓR  CZY ILUZJA?

Jesteśmy tym co jemy – to nie jest pusty slogan . To co jemy ma wpływ na stan naszego organizmu i nasze zdrowie. Potwierdzono, że wadliwe żywienie jest przyczyną ponad 80 chorób. Czy wiesz co oznaczają poszczególne literki na składzie produktu? Czy sok owocowy jest z owoców? Czym różni się chleb … od chleba? Produkt „bez cukru” – czy rzeczywiście taki jest? Bio, fit, light – pomaga nam utrzymać zdrowie i zredukować wagę ciała czy nie? Co nam szkodzi – konserwanty, barwniki, spulchniacze, ulepszacze smaku? A może tłuszcze? Czy jednak cukier?

Podczas szkolenia dowiesz się m.in:

  • Jak czytać etykiety na produktach. Gdzie się kryją pułapki i co jest ważne?
  • Dlaczego czasami nie potrafimy dokonać racjonalnego wyboru.
  • Co się kryje w kartonikach.
  • Czy sok zawiera owoce.
  • Gdzie znajdziemy składniki odżywcze.
  • Cukier, sól, tłuszcz – nazwany i nienazwany. Nie wszystko złoto, co się świeci.
  • Co się kryje w plastikowych opakowaniach, puszkach i daniach z proszku.
  • Dodatki do żywności, jaki mają wpływ na organizm, gdzie je znajdziemy.
  • Czy produkt oznaczony „nie zawiera konserwantów” faktycznie ich nie zawiera?.
  • Co kryje się pod komunikatem „bez cukru” i środki słodzące
  • Czy „świeże pieczywo prosto z pieca” jest „zdrowe”?
  • Spojrzymy na płatki śniadaniowe, muesli, jogurty, desery mleczne i owsianki.
  • Azotany i azotyny – gdzie je znajdziemy i jakie to ma znaczenie.
  • Ile jest mięsa w mięsie i co znajdziesz w kiełbasie.
  • Produkty light, fit, bio, odtłuszczone – czy naprawdę takie są?
  • Czym się różni żywność tania od drogiej. Czy zdrowa żywność jest droga?

Dla kogo to szkolenie:

  • Dla rodziców i dziadków: żeby w pełni świadomie karmić siebie i swoje dzieci czy wnuki – przecież odpowiadacie za ich zdrowie.
  • Dla kobiet w ciąży: prawidłowe żywienie od momentu poczęcia programuje zdrowie Twojego dziecka na przyszłość.
  • Dla osób aktywnych: o Waszych sukcesach w dużej mierze decyduje prawidłowa dieta. Zadbajcie o to, żeby była nie tylko bogata w białko, ale też uboga w to co nam szkodzi.
  • Dla każdego, kto chce odżywiać się świadomie, racjonalnie i zdrowo.
  • Dla osób, które cierpią na choroby dietozależne.
  • Dla Ciebie: zacznij od podstaw. Wybieraj świadomie, dbając o swoje zdrowie. To Ty decydujesz na co i jak wydajesz swoje pieniądze.

Czas trwania szkolenia: 2,5 godziny

Koszt szkolenia: 49 zł  / os

Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe oraz certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.

Termin szkolenia: 01.12.2016, godz. 17.00

Miejsce szkolenia: Katowice, Kompleks Konferencyjny, ul. Jordana 18

Istnieje możliwość przeprowadzenia szkolenia w innym mieście po wcześniejszym uzgodnieniu z organizatorem.

Ilość miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność wpłat. W przypadku odwołania szkolenia, wpłata zostanie zwrócona na konto wpłacającego.

Zgłoszenia przyjmujemy na adres mailowy szkolenia@www.ekspertedu.pl . W tytule maila prosimy napisać: Temat – jak czytać etykiety produktów spożywczych. W treści maila prosimy o podanie: imię i nazwisko oraz dane kontaktowe (telefon, e-mail). Po otrzymaniu zgłoszenia, wyślemy potwierdzenie rejestracji na szkolenie wraz z szczegółami dotyczącymi wpłat.

Prowadząca: Aneta Żebrowska – absolwentka studiów magisterskich na UŚ w Katowicach oraz studiów podyplomowych  na SGH w Warszawie. Biolog i dietetyk, współpracuje z Przychodnią Lekarską Santé, gdzie zajmuje się pacjentami z nadwagą i otyłością, chorobami metabolicznymi oraz innymi problemami żywieniowymi. Od wielu lat prowadzi szkolenia m.in. z zakresu zdrowego odżywiania, fizjologii człowieka, profilaktyki chorób cywilizacyjnych, suplementacji czy fitoterapii. Stale poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w ogólnopolskich konferencjach, szkoleniach i warsztatach z zakresu żywienia, dietetyki ogólnej i klinicznej, dietoterapii oraz psychodietetyki.